"Винету" - най-добрата индианска книга на всички времена...

"Заветът"  от Добри Божилов
Абсолютно не се смейте. Това е една от най-добрите книги в човешката история. Щом дори "супер тъпунгер" и чалгаджия я е прочел... :)
"Винету" е най-добрата книга за Дивия запад. Тя не е самостоятелна. Има още няколко книги от същия автор, с паралелен сюжет и някои застъпващи се герои (напр."Съкровището в Сребърното езеро").
"Винету" е история за героичната съдба на един изтребван народ, под натиска на изгряваща империя. Това е най-популярната индианска книга в света, но не е популярна в САЩ. Защото отказват да признаят, че те са убийците на индианците, и те са "настъпващата империя". Те и до ден днешен си вярват, че са цивилизовали и интегрирали индианците.
Книгата обаче е издавана, и е много популярна във Великобритания. Т.е. англо-езичните я харесват, стига да не са самозабравили се янки. Общият тираж на "Винету" по света е над 200 милиона.
Винету е идеализиран образ на Свръх-човека на Ницше. Карл Май вкарва ницшеански мотиви в книгата. Има и бял еквивалент на същото - това е Поразяващата ръка (Олд Шетърхенд). Има и други подобни образи, носещи прозвището "Олд", това са свръхчовеците, интегрирани в несъвършеното ни общество. Който е с "Олд" е по Ницше.
Карл Май е гениален разказвач.
"Винету" е супер-качествена литература, не я изпускайте. Изключително си струва, и няма да съжалявате нито един миг с нея...

(Това представяне е част от начинанието на писателя Добри Божилов, да върне хората към книгите, като пребори "тъпите" книги, които са 99% от пазара, и прогонват читателите. Целта му е да представи качествената литература, която ще открадне времето ви...)

Добри Божилов, писател
04.06.2020