Как се става "топ-писател" - с реклама, надвишаваща печалбите от целия тираж...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Писателят Добри Божилов публикува интересен текст във Фейсбук. От него става ясно, че огромен дял за успеха на книгите му, има собствената му способност да генерира за тях реклама, която струва повече от цялата печалба от самите книги.
Той не го казва съвсем пряко, но така излиза.
Божилов разполага с мрежа от сайтове, страници и групи във Фейсбук, които могат да му гарантират представяне пред огромна аудитория. Той посочва, че е предоставил всичко това за двете си книги БЕЗПЛАТНО.
Въпросът е, колко други писатели разполагат с подобен ресурс. А след като рекламата надвишава печалбите от книгите, то това излиза, че няма как някое издателство да го плати за друг автор.
Тук не коментираме качеството на романите. Отзивите за тях са силно положителни, и не може да се отрече талантът на Божилов. Но за да стигнат до публиката, и да се оцени този талант, явно е спомогнал талантът му в дигиталния маркетинг.
За 2019 г., Божилов с първи и дебютен роман ("Задругата"), се изстреля до 2-ро място в годишната класация на бестселърите. А книжарите на "Хеликон", в гласуване, го поставиха на 3-то място като "най-добра книга", и първи най-добър български писател, защото първите 2 места бяха за преводни заглавия.
Сега историята изглежда ще се повтори с продължението "Заветът", което отново се е засилило сред най-продаваните книги.
Ето публикацията от Фейсбук:
"Книгите ми вероятно са добри, след като има подобни отзиви. Не мога сам да се оценявам. Но мога сам да оценя нещо друго, което съм направил, защото то се мери с цифри. И ме прави много доволен.
Близо 500 хиляди прочитания на рекламни статии за "Задругата" има, и то на такива, които аз съм писал и публикувал в свои издания. За сравнение - платената публикация в Дир.бг е прочетена под 10 хиляди пъти. И това е официалният им брояч, а всички знаят, че там се раздува. Т.е. само от това аз сам - със собствен труд, съм генерирал реклама за десетки хиляди левове.
Отделно от това, въртя банери из моите сайтове. Там говорим за милиони импресии. Например само последната по-посещавана статия - тази с Божков и Али Баба, тя има над 130 хиляди посещения. А там банер на "Заветът" стои в самото начало на текста, на най-топ място. Това е само една статия.
Средната цена на 1000 импресии за реклама е 10-20 лв. Дори да допуснем 10, то само тази статия генерира реклама за 1300 лв.
А говорим за още десетки статии, в които се върти същият банер. За милиони импресии.
Реално стойността на инжектираната в моите книги реклама, ако се заплати по пазарни цени, и дори с някаква отстъпка (за култура и изкуство), дори така, тази стойност верояно надвишава всички приходи от продажби.
Защото ако "Задругата" е продадена в 20 хиляден тираж, от тях по 8 лв. на книга влизат като печалба в издателството. 160 хиляди лева. Съвсем възможно е тази сума да е по-малка от стойността на рекламата, която аз сам осигурих за книгата си БЕЗПЛАТНО.
Цялото това усилие е неразделна част от пазарния успех на "Задругата" и "Заветът" , които биха пропуснали 90% от публиката си, ако тя не бе научила за тях.
Доволен съм от себе си, и от постигнатия резултат... Ето това ме прави успешен писател - не само писането, но и тежкия труд по промоцията, който в пазарната икономика мнозина предпочитат да избегнат..."

B.N.
12.06.2020