Пълна катастрофа: Най-рано след година на концерт и театър в зала

"Заветът"  от Добри Божилов
Най-рано след година влизаме в залите, за да гледаме концерти и театрални постановки, такава е прогнозата на Малина Едрева – председател на комисията по култура към Столичната община.
Това стана ясно от оналйн дискусия във Фейсбук на общината с представители на културния бранш.
„Нещото, от което можем да се възмолзваме и да предложим, виждайки как с излизането от извънредното положение се случват нещата със завденията със съответната дистанция и предпазни мерки.
Може би първите събития, които могат да се случат на открито е киното, заяви Едрева като отговор на множеството въпроси кога ще има събития на открито и закрито у нас. Оказа се, че няколко организации вече са обмисляли да направят автокино на открито. София Филм Фест подготвят подобна идея, но подчертаха, че
трябва да има разрешение от държавата
за случването й каквото разрешение са получили колегите им в Литва, където вече има цяло летище превърнато в кино на открито, подчерта изпълнителният директор на форума Мира Сталева. Екипът на фестивала работят по инициативата за автокино докато едновременно с това мислят и вариант Б, ако СФФ не може да се състои и на обявената последно дата 24 септември. Найо Тиницин и Борислав Велков Председател на Съвета на директорите на НДК също разработват идеята да се направи автокино на паркинга зад Двореца. Заместник-кметът по културата на Столичната община д-р Тодор Чобанов пък конкретизира, че вече са получени две предложения за автокино, като едното е на НДК, но трябва да се търсят и алтернативни пространства като градските площади, защото паркингът зад НДК е даден под наем. Той призова всички, които имат подобни идеи да разпишат предложенията си и да ги внесат в общината, за да започнат разговори с държавните институции, от което зависи разрешаването.
Прогнозата за събитията на закрито обаче съвсем не е обнадеждаваща.
За културните пространства е реалистично да мислим една година напред
допълни Малина Едрева и подчерта, че мисли повече като биолог отколкото като председател на комисията по култура. Според нея сроковете зависят от откриването на ваксината срещу коронавируса, тестванете й, леченито и поведението на вируса и неговите мутации. "Всичко това
няма да позволи връщането във залите по начин, по който знаем
подчерта тя. Според нея е напълно невъзможно до есента, дори до края на 2020 г. да се велзе в театрална зала. Един от основите проблеми за това е климатизацията на помощенията и големите рискове, които крие. Затова трябва да се търсят мерки, които да осигурят безопасност на публиката, да се мисли върху възможността за продажба на билети през място и т.н.
Подобна е ситуацията и в целия свят. Уважаваният театрален продуцент сър Камерън Макинтош заяви в интервю за BBC, че театрите на Уест Енд и Бродуей вероятно няма да могат да поставят мюзикъли до началото на следващата година. Преди него подобна прогноза даде и Андрю Лойд Уебър. “Индустрията говори за отваряне на театралните зали на 7 юни. Моето мнение? Твърде оптимистично. Това е глупаво. Мисля че театрите ще бъдат затворени поне до септември
Евентуално може да се върнем на Бродуей през октомври
малко по-голя оптимист е той, но изрично подчертава, че всички трябва да са наясно, че много от залите са стари и ще е трудно да се осигури безопасността на публиката.
Едни от първите закрити пространства за култура у нас, които ще отворят врати са изложбените зали и музеите. В тях влизането се обмисля да става на малки групи или индивидуално.
Всички музейни институции са на етап подготовка за отваряне
разкри доктор Чобанов. Той допълни, че общината ще подкрепя по всякакъв начин и осъществяването на Панаира на книгата под каквато и да е форма, както и на подобни събития свързани с книжния пазар, като дори ще ги освободи от такси „за да ги превърне в инструмент за стимулиране и подкрепа на издателите“. Представителите на общината подчертаха неколкократно, че се отказват от дългосрочното планиране, за да са максимално гъвкави и ще започнат регулярни срещи с културния сектор на всеки две седмици.

Източник: Монитор