Писател: Време е някой да обяви, че ще има "затягане на коланите"... Ще има навсякъде, който започне пръв, ще затяга най-малко...

https://m.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
"Заветът"  от Добри Божилов
Бойко са паникьоса. Започна усилено, и необосновано медицински да отхлабва мерките. От едната крайност в другата...
Абсолютно несериозно изглежда отварянето на кино-салони и концертни зали. Това е пълен абсурд. Дори при дистанция 2 метра и 30% запълване, когато хората са в едно помещение, и върти вентилация, всички ще се заразят.
Т.е. ако вирусът е опасен (авторът на този текст не го твърди, това е твърдение на Щаба), да се отпушва по този начин всичко, е глупост.
Най-вероятната причина е истинският проблем, който идва след вируса - икономическият крах. Непотвърдени сведения от данъчните сочат за 71% спад в данъчните приходи.
Това е фактически банкрут на държавата, който не може дълго да се запушва със заеми. Трябва да се рестартира икономиката.
Бойко, безспорно, допринесе за срутването и, с пълния блокаж 2 месеца подред. Но условно казано, можем да му връчим "орден" за около 30% съсипване. Останалите 70% са зависими от износа и вноса, които блокираха по причини извън България. Т.е. поради глобалната карантина.
Това Бойко не може да рестартира, всъщност не е ясно ще се рестартира ли изобщо.
Премиерът се надява да стане някакво чудо, и стопанството да заработи. Но това едва ли ще се случи. И правилните мерки са не отваряне на театри и киносалони, с което може да върнем пандемията.
Правилното е някой да излезе пред народа, и да обясни че ще има "затягане на коланите", просто защото лесните пари на глобалната кредитна икономика свършват. И "затягане" ще има в целия свят.
А който първи започне, ще затяга най-малко...
Разбира се, за нарцис, който иска всички да му ръкопляскат, да оповести подобни мерки, е абсурд. Ще ни държи до последно в илюзии, а накрая ще рухнем от веднъж, и от високо...

Добри Божилов, писател
11.05.2020