Писател анализира погрома върху книжния пазар, и предрече 50% срив...

https://lexicon.bg/store/book/1642/zavett
В момента книжният пазар е в необявен фалит.
Но дори видимата част от погрома е толкова видима, че мълчанието не може да я скрие.
Всички книжарници в моловете са фактически банкрутирали. Такива обекти имат основно Orange и Booktrading - две от основните вериги, и то с приятни, добре уредени книжарници.
Нищо не е обявено официално, но не е трудно да се досетим. Вече има движение изобщо на търговците в моловете, които плачат, че са във фалит. Някои неправителствени медии дори им дадоха думата (напр. в "Шоуто на Слави Трифонов"). Погромът е пълен, не само защото моловете са затворени и няма клиенти. Но и защото самите молове, опитвайки се да намалят своите загуби, прехвърлят максимално тежестта върху наемателите.
Т.е. те трябва да плащат не само наеми, но и всякакви други "услуги" по маркетинг и промоция, което фактически не получава. Това - за да не фалират самите молове.
Вече наближаваме 2 месеца затворено, а за книжарниците, с ниските им печалби, дори 1 месец е фатален. Не е ясно обаче дали реалната карантина няма да продължи дори 3 месеца.
Като добавим и факта, че хората след снемане на ограниченията, няма веднага да се втурнат да купуват, то можем да говорим за 3-4-5 месеца почти "нулев бизнес".
Това, меко казано, ще "изяде" печалбата за 7-8 години напред. Минимум.
Т.е. казано накратко, Orange и Booktrading най-вероятно изобщо ще затворят врати. А те двете заедно държаха 20-25% от пазара.
В случай, че толкова е общият спад за годината, може да се получи преразпределение и останалите книжарници да получат от техните клиенти. Т.е. някакъв вид "книжен канибализъм".
Но това ни най-малко не е сигурно.
Дори в отворените книжарници, влизат малко хора. Това изправя други 3 големи вериги пред финансов колапс - Хеликон, Сиела и Хермес. Те не са в моловете, но обектите им са на атрактивни търговски улици, и наемите не са ниски. Поддържат и голям персонал (например Хеликон има близо 200 книжари). Това са заплати, осигуровки, консумативи.
А хората ги няма. По принцип, ясно се вижда, че в момента улиците са много по-пусти от преди. Хората си стоят по домовете (подобно на дъжд). А книжарите знаят, че има ли дъжд, става зле за бизнеса.
Уплашен от вируса, народът не излиза, и не пазарува книги. А и след вируса ще е предпазлив, защото с 5000 души на ден, губещи работата си, доходите масово ще спаднат. Книгата е нещо, което първо можеш да извадиш от бюджета си.
Вероятността тези 3 вериги да удържат дълго, е нищожна. Ако не се случи чудо, ще трябва да закрият поне част от обектите си. Или да ги модифицират в някакъв друг вид търговия, която няма да е само с книги. Но и едното, и другото, е загуба на книжен пазар.
Тези 3 вериги общо имат около 50% от пазара. Ако оцелеят наполовина, това са 25% срив.
Добавен към първите 2 - общо стават 50% срив.
Ако се ограничим до това, ще е добре. Но абсолютно неясна е съдбата на малките единични книжарнички. Те имат по-малко разходи, и могат да се свият. Теоретичено, може дори кризата да им помогне да оцелеят, защото клиентите от закриването на големите вериги ще се прелеят към тях. Но въпросът е колко изобщо ще бъдат тези клиенти.
Дори оптимистично да допуснем, че нито една малка книжарница няма да загине, пак оставаме на 50% срив като брой търговски обекти (и обороти).
Но с това злото не свършва.
Част от стоката на книжарниците в моловете може да бъде конфискувана от самите молове. Като книжарницата обяви фалит, тя не може да си изтегли стоката. Това важи за всеки един магазин в МОЛ. Каза го представител на техен съюз. Стоката е залог пред мола. Тъй като и моловете ще понесат загуби, те няма да имат милост. Ще приберат стоката.
А това означава, че книжарниците няма да могат дори да върнат книгите на издателствата, та те да опитат по друг канал да ги прокарат. Книгите ще останат за моловете, и вероятно ще се пуснат от тях, под някаква форма, в оцелялата търговска мрежа. Не е изключено да видим заливане на пазара с "книги по 5 лв.", което ще е добре за читателите краткосрочно, и убийствено за издатели, книжари и писатели.
Самите издатели ще останат с вземания към книжарниците, които обаче ще са в несъстоятелност.
Тъй като маржът и на издателите не е много голям, подобна загуба на стока ще повлече и много от тях. И отделно - общото намаление на потреблението, ще направи другите им продажби доста по-бавни.
Мисля, че трябва да сме щастливи, ако всичко приключи с 50% срив. Това ще е връщане на книжния пазар 10-15 години назад, но все някой ще оцелее и ще може да рестартира.
Може обаче да стигнем и до 75%, което практически означава после всичко да се започва от "нулата"...
А без пазар, писателите и преводачите ще могат да създават и превеждат, с цел да пуснат нещо безплатно в Интернет. Сигурно ще има и такива ентусиасти...

Добри Божилов, писател
01.05.2020