Български писател и Стивън Кинг втрещиха света с различно мислене - и двамата издадоха, насред пандемията, когато всички са се изпокрили...

https://m.helikon.bg/223001-%D0%97%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%82.html
Един от най-продаваните световни писатели - Стивън Кинг, изтегли излизането на новата си книга по-рано, за да... се случи по време на пандемията и хаоса.
Решението е доста изненадващо, защото повечето артистични и културни проекти правят точно обратното - отлагат докато "отмине бурята". Конкретни причина за решението не се посочват, но Кинг едва ли би бил тази световна звезда, ако не мислеше различно.
Интересно е, че точно същото се получи в България, малко преди Кинг, и отново с един наш писател, който мисли "доста различно". Това е Добри Божилов, който миналата година, още с първата си книга, стана национално известен, а самата книга - "Задругата" се превърна в бестселър, и дори бе обявена от книжарите на "Хеликон", за най-добра българска книга.
Тази година - непосредствено след като бе въведена карантината, излезе неговата втора книга - "Заветът" - продължение на "Задругата". При това е пусната с доста голям начален тираж, мотивиран от огромните продажби на първата част.
В момента "Заветът" вече е сред бестселърите - няма и 2 седмици след излизането си. Книжарниците работят основно он-лайн, и там книгата е абсолютен фурор. Същото се случва и в малкия брой реално отворени търговски обекти, извън Мрежата.
Да издадеш книга, когато всички са паникьосани, и едва ли народът мисли за нещо друго, извън стоките от първа необходимост... Доста невероятно, нали.
Но се получи.
Хората имат нужда от нещо, което да ги отвлече от безкрайното промиване на мозъци с генерали и доктори по цял ден по телевизорите. И непрекъснато - вируси, маски, ограничения, глоби. И уволнения, бюра по труда, безработица.
На този фон, добрата книга може да се окаже голямо попадение. И наистина, първите няколко десетки отзива са именно в тази посока. Разбира се, след успеха на "Задругата" е логично и втората книга да е добра чисто художествено и като сюжет. Но в случая Божилов печели допълнително овации от това, че се появява в кризата и помага на народа да се съвземе.
Твърде вероятно е същото да се случи и със Стивън Кинг - въпрос на дни е да разберем резултата...

B.N.