Топ писател на 2019: Не е вярно, че няма писатели. Нито пък че няма талантливи писатели. Има, но просто те не се занимават с писане на книги...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Не е вярна тезата, че няма писатели. Нито пък че няма талантливи писатели. Има, но просто те не се занимават с писане на книги.
Всъщност, писателите са в основата на почти цялото аудио-визуално изкуство, на Холивуд, на индустрията с компютърните игри и пр.
Зад всичко това - там някъде скрит, стои някой писател. Може да се нарече "сценарист", "дизайнер на светове" и пр., но това е писател. Човек, който може да се представи нещо, да го направи интересно, и да го представи на някаква публика.
Типичен пример е Иво Сиромахов - основен сценарист в Шоуто на Слави. Да, той не се издържа от книгите си, а от писането на сценариите и участието в шоуто. Но това е писател. Без него, шоуто не би съществувало.
Някакъв писател стои и зад всеки един холивудски блокбастър. Хората приемат филмите като техните герои и най-много - режисьорът. Но истината е, че в основата на всеки успешен филм стои добрият сценарий. Това казва и най-големият ни артист на всички времена - Стефан Данаилов. "Дай ми добър сценарий, и ще ти направя добър филм".
Писател, творец стои и зад он-лайн игрите, привличащи милиони хора. Стои зад "плейстейшъните" и игрите за компютри. Всичко това са въображаеми светове, които някой е измислил.
Писател стои и зад музикалните хитове. Текстът на песните някой го е написал, но по-важното са клиповете, сценичното представяне и пр. Музиката вече е и много видео, т.е. тя е малко филмче, което някой трябва да измисли.
Има писатели, просто те не пишат книги. Причината е ясна - приходите от книгоиздаване за писателя са доста малки. Няма как (вкл. по света) само от това да се издържаш, много малко са реалните професионални писатели. Просто моделът е неработещ за това да си писател.
Например у нас 40% от стойността на книгата отива за търговската мрежа. Но в САЩ е още по-зле - 60%. Представяте ли си? 60% за книжарниците, а за Дан Браун, издателството му, редакторите, графичните дизайнери, печатници и пр. - всичко това в 40%.
У нас от 20 лв. стойност на книга, не повече от 1-1,50 лв. отива за автора. Звучи почти смешно. Но и в САЩ е същото.
Така е логично авторите да не пишат книги, а да се занимават с друго. Ако Иво Сиромахов взима 5 хиляди лева заплата при Слави (едва ли е по-малко, реално трябва да е дори много повече), та ако взима 5 хиляди, той това не може да го направи от всичките си книги. Подобен доход от книги предполага да продаде около 60-80 хиляди бройки на година. В момента у нас има една единствена книга, която го е постигнала. При това, няма да го постига всяка година. А авторът не е сигуно може ли всяка година да пише подобен бестселър.
Т.е. Иво Сиромахов работи като писател-сценарист, защото като чист писател няма да изкара нищо.
Появяват се от време на време писатели (като автора на този текст), които пишат, водени от некомерсиални мотиви. Но разбирате, че ако имаше доходи, щяхме да имаме много повече таланти в литературата.
Сега пак ги имаме - във филмите, клиповете и в компютърните игри...

Добри Божилов
(Един от най-успешните писатели на 2019 г. Автор на "Задругата" - най-добрата българската книга, според допитване до работещите в книжарниците)