Пето юбилейно издание на Международния кино-литературен фестивал CineLibri

На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг стъпва на Луната. 
Неслучайно организаторите на CineLibri избрат именно тази дата, за да обявят част от звездните събития в програмата на петото юбилейно издание на международния кино-литературен фестивал CineLibri. 
Той ще продължи цели 15 дни - от 5 до 20 октомври, и ще предложи бляскави премиери, срещи с изключителни личности от света на киното и литературата, грандиозни юбилеи, филмови ретроспективи и безценни образователни събития. 
CineLibri 2019 ще се проведе в София, Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора под мотото „Петото измерение”.
Фестивалът предвижда 50 филма, разпределени в конкурсна и паралелна програма, в т.ч. завладяващи адаптации на литературни творби, създадени през последните две години, биографични драми за световноизвестни артисти, анимационни филми по книги, нови интерпретации на класически произведения и специално селектирани документални филми. 
Традиционен фокус са галавечерите в знак на почит към различни култури, филмовите ритуали и чествания. 
През 2019 г. се навършват 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на ренесансовия гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на германския естествоизпитател и пътешественик Александър фон Хумболт и 120 години от рождението на Хорхе Луис Борхес – великия аржентински майстор на кратка проза. 
Все имена, които предизвикват страхопочитание. 
И тъй като във физиката и геометрията петото измерение се свързва с шестоъгълник, каквато е формата на библиотеката според Борхес, тази есен CineLibri няма да ви спести изкушенията, нещо повече – ще ви изстреля директно в космоса! Не без помощта на един от най-взискателните режисьори, които киното познава – визионера Стенли Кубрик.
Важен акцент сред паралелните събития е конкурсът за късометражни филми CineLibri Short Movie Official Competition, който има награден фонд и се реализира чрез платформата Film Freeway. Предстои да се подбрат най-сполучливите филми, които ще бъдат представани на специална церемония, която ще се проведе на 20 октомври от 19:00 ч. в кино "Люмиер". Повече информация за конкурса ще намерите тук.
За първи път в рамките на фестивала ще се състои международен уъркшоп на тема „Изкуството на адаптирания сценарий” с участието на истински светила в областта на писането и адаптирането на сценарии - Линда Сийгър и Джулиан Фрийдман. 
Към тях ще се присъедини и българският продуцент, сценарист и режисьор Димитър Коцев – Шошо. 
Уъркшопът ще се проведе изцяло на английски език и вече привлича участници от всички краища на света. 
Подробна информация за условията на записване, сроковете, лекторите, графика и съдържанието на самите лекции ще намерите на страницата на CineLibri: http://www.cinelibri.com/cinelibri-workshop-the-art-of-adapting-a-screenplay/ 

E-net