Новите поколения са все по-глупави... Причината - сривът в четенето на книги, и превземането на времето от таблети, смартфони и компютри...

Новото поколение в някои от най-развитите страни от Западна Европа има по-нисък интелект от своите родители, сочи проучване на норвежки учени, цитирано от хърватския вестник "Ютарни лист".
В продължение на десетилетия се наблюдаваше устойчив ръст на коефициента на интелигентност на всяко следващо поколение, като например средните показатели на хората през 50-те години са били значително по-ниски от тези на хората през 80-те години.
Явлението е познато като "Ефектът на Флин" и е кръстено на новозеландския изследовател, който систематизирал данните за интелекта на поколенията.
През 90-те години на двадесети век, обаче, тенденцията за обърнала и новите поколения в развитите страни започнали да "оглупяват". Тенденцията била открита за първи път от учени в Норвегия, които изследвали резултатите от тестовете за интелигентност на постъпилите в армията между 1950 и 2002 г.
Данните от ХХ век съвпадали с Ефекта на Флин, но от средата на 90-те настъпила промяна и коефициентът на интелигентност започнал да спада.
Учените потърсили още информация и видели, че "оглупяването" е налице и при постъпилите в армията в Дания и Великобритания. Според изследване на феномена, средният коефициент на интелигентност при 14-годишните британци е спаднал с 2 процента от 1980 до 2008 г.
Едно от радикалните обяснения за причините е, че идващите в Европа имигранти са с по-нисък коефициент на интелигентност и свалят общото ниво, твърди ученият Ричард Лин, известен с противоречивите си теории.
Изследването на данните от Брент Братсберг и Оле Рогеберг не потвърдило "мигрантската теория". Дори деца от едно и също семейство, при които има поне 10 години разлика, показвали новата тенденция, като по-малкото дете имало по-нисък коефициент на интелигентност.
Интелектът на младите спадал с по два пункта всеки 10 години, като имиграцията и генетиката не давали отражение.
Учените изследвали и отхвърлили всички варианти, като възможността повече деца да се раждат в семейства с по-ниско интелигентни родители.
Те заключават, че средата, в която живее човек, е в най-голяма степен определяща за изграждането на интелекта му, а в днешното общество има нещо, което пречи на децата да се развиват.
Все още не открито какво е то.

Източник: standartnews.com

П.П. Копираме тази статия от в."Стандарт", за да дадем и своето мнение по въпроса. Отговорът е съвсем очевиден. В последните години все по-малко се четат книги, а младото поколение е зомбирано от компютри, таблети и смартфони. Доколкото четенето е абсолютно доказано "упражнение за мозъка", което го развива, а интерактивните технологи - правят обратното - водят до вегетация, отговорът е ясен. Със загиването на четенето, загива и умът на човечеството. Дано все пак да се промени нещо, не е изключено да стане.