В 5 общини ще се раздават нови книги за стара хартия

Общо 5 общини ще бъдат домакини на седмото издание на националната екоинициатива "Стара хартия за нова книга". 
През 2019 г. Бургас, Хасково, София, Русе и Велико Търново ще посрещнат кампанията, която дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците.
Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника. 
Организаторите от "ЕКОПАК България" и Книжен център "Гринуич" напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане.
Под надслов "Почисти и прочети" "Стара хартия за нова книга" започва в Бургас на 7 септември от 10 до 13 ч. в приморския парк, пред Пантеона.
Хасково посреща кампанията на празника на града на 8 септември от 10 до 13 ч. на сцената на пл. "Свобода".
В София "Стара хартия за нова книга" ще е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2019 г. 
Инициативата ще се състои на 15 септември от 10 до 19 ч. на бул. "Витоша" 37 пред Книжен център "Гринуич".
Рекордьорите на кампанията от Русе за пета поредна година имат възможност да участват в събитието на 28 септември между 10 и 13 часа на пл. "Свобода", пред Съдебната палата.
Велико Търново ще участва за пръв път в кампанията на 29 септември от 10 до 13 часа в парк "Марно поле", централен вход.
Събитията във всички градове се провеждат със съдействието на общините и регионалните библиотеки.
По традиция всяка кампания протича под знака на специален литературен талисман от популярна детска книжка. 
Тази година децата ще се забавляват с детективите Агата и Лари – героите от обичаната поредица на Стийв Стивънсън, публикувана на български език от издателство "Фют", основен партньор на каузата.

E-net