Изложба "Археология на забравата" в Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство

Обезлюдяването на селата и силно застаряващото ни население води до остра загуба на културни традиции и идентичност. 
Селата са препълнени със забравени къщи, църкви, предмети от бита, съхранили духа на общностите, съзидали нашата културна идентичност. 
Изложбата поставя на фокус забравеното културно наследство и усилията на шепа ентусиасти без граници да изровят и съживят молекули от възрожденския дух на България.
Дарън Баркър от Грейт Ярмут Презервейшън Тръст (Great Yarmouth Preservation Trust), Великобритания пренася една стая от изоставена къща, окачвайки някои от предметите в нея, илюстриращи жизнения път на една жена от село Кърпачево от младостта, през отглеждането на децата, картичките до нея от порасналите деца, покани за сватби и техните деца до некролога й – предметите, разхвърляни по пода, разказват нейната история.
Милена Металкова от катедра „История и теория на архитектурата“ в УАСГ показва работата на студенти от България, Великобритания, Тайван и Естония в серия от летни практики в село Кърпачево на тема обучение по опазване на културното наследство чрез връзка между архитектура, изкуство и занаяти. 
Студенти от България и Великобритания представят техни интерпретации на темата чрез подбор на експресивни предмети от бита на селото. 
През ноември 2018 проектът на Грейт Ярмут Презервейшън Тръст за обучение по опазване на културното наследство, фокусиран в село Кърпачево бе удостоен с престижната Ангелска награда на Историческа Англия (Angel Award), инициирана от сър Ендрю Лойд Уебър в Лондон. 
Място: 

01 август - 22 септември 2019, Софийски арсенал - Музей за съвременно изкуство

E-net