Инициативата „Библиотека в планината“

За четвърта поредна година Столичната библиотека съвместно с Дирекция ПП "Витоша" и Български туристически съюз участва с инициативата „Библиотека в планината“ в традиционните чествания по повод 124 години от организираното от Алеко Константинов масово изкачване на Черни връх и създаване на организирано туристическо движение в България.
В поредицата от планински изложби тази година Библиотеката на София, след „Първи издания на Алеко Константинов”, „Еньовден в детския периодичен печат 1878 – 1944“ и „Витоша през погледа на чуждестранните пътешественици“, представя „Витоша в стихове и снимки“. 
Стихотворенията на български класици, посветени на Витоша и публикувани в списания „Сердика“ и „София“, са част от Дигитална платформа „Сердика“ на Столична библиотека. 
Интересни фотоси показват Витоша преди повече от век като снимката от 1894 г. с Алеко Константинов и съмишленици по време на първото изкачване на Черни връх, землянката, на чието място днес е хижа „Алеко“, ”Момин връх“ през 1906 г. и още много интересни фотоси.
Очакваме Ви на 25 август 2019 г. (неделя) от 11:00 ч. на поляната пред хижа „Алеко“, където може да разгледате нашата планинска изложба, да си вземете безплатно четиво, да се насладите на планинските четения с Калин Терзийски и, разбира се, да станете наш читател с безплатна читателска карта, подарък от Столична библиотека. 
Планинската ни библиотека на хижа „Алеко“ ще бъде обновена с нови и интересни книги. 
С нас ще бъде и Библиобусът.
Инициативата „Библиотека в планината“ е част от кампанията „Зелени пътеки към Столична библиотека“.

E-net