Български Асандж: Обявиха за издирване в ЕС собственика на „Биволъ“ Атанас Чобанов... Става ясен театърът "хакване на НАП"

България е на път да създаде втори прецедент, тип "Джулиан Асандж", след като властта издаде европейска заповед за разследване срещу водещия опозиционен журналист Атанас Чобанов.
Случаят е пълен абсурд, защото Чобанов не само не се крие, но и другият основен редактор и автор на публикациите в сайта "Биволъ" - Асен Йорданов, се намира в България.
Въпросният сайт е фактически водеща анти-правителтсвена медия, разкриващ злоупотреби във властта, и довел до ред оставки. От там тръгнаха и имотните разкрития, които Бойко Борисов още не може да потуши.
Чобанов е заподозрян, че си е сътрудничил с ТАД Груп за хакването на НАП. Но подобно обвинение е напълно несъстоятелно, защо няма никакви улики, сочещи че той е подстрекавал или е съучастничел. Наличието на разговор с него през Интернет доказва единствено, че някакви данни са му предоставени.
Но същите бяха предоставени и на ред други медии.
Случаят е почти идентичен с Асандж, който оповести изтекли документи, а в същото време същото направиха  и водещи американски медии. Но атаката на САЩ се само срещу Асандж. Той бил подстрекавал Брадли Манинг (американски войник) да открадне информацията.
Ако всичко се развие идентично, то можем да си зададем въпроса и кой печели всъщност най-много от атаката над НАП. Да не се окаже, че това е Бойко Борисов, успяващ да отстреля медия, която отказва да му се подчини...

Добри Божилов, писател
автор на "Задругата"