Писател: Аз не се отричам от Възродителния процес, ще се отрека, когато Турция и Гърция се покаят за геноцuда, извършен над българите...

https://www.helikon.bg/217729-%D0%97%D0%B0%D0%B4%D1%80%D1%83%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0.html
Певицата Есил Дюран пуснала нов клип, посветен на "Възродителния процес". То в него уж се пее за "Родината" и колко я обича, но излизането точно на 30 години от онези събития и посланието, са ясни...
ОК. Тя се счита за туркиня, има право да участва в пропагандата. По-важният въпрос обаче е за Истината.
А Истината е, че Възродителният процес изобщо не следва да се обсъжда, трябва да спрем и да говорим за него в чужбина, и с времето - да се забрави.
И преди до опулите поглед - трябва така да стане, защото точно това са направили Турция и Гърция с далеч по-тежки престъпления спрямо българите!
Да сте чули например Турция да ходи по света и да са самобичува за избити хиляди българи през Балканската война? Цяла Източна Тракия е обезлюдена "с огън и меч". Въпросът е решен веднъж и завинаги.
Това е фактически първи геноцид - преди този на арменците. Но Турция дори не го признава, а какво остава да се извини за него. Защо? Защото Турция мисли за името си, лъже, и печели. Факт е, че с времето, тези престъпления се забравят.
Ами Гърция? Можете да попитате известната ни певица Янка Рупкина за Гърция. Стотици хиляди българи са избити и прогонени, за да се дебългаризира Егейска Македония. СМЕНЕНИ СА ИМ ИМЕНАТА. Да, сменени са им имената, колко познато, нали. Но дори им е забранено и у дома да говорят на български!
Да сте чули Гърция дори да признае за това? Или да ходи в Европейския парламент и да се покайва за "грешките си"...
А я помислете - възможно ли е музикант в Гърция или в Турция, да направи "песен", посветена на тези събития? Може ли българин да оплаче жалката си съдба на смазан от откровени престъпни държави?
Разбира се, че не.
"Възродителният процес" у нас е най-леката възможна репресия, която се е случвала на Балканите. При толкова по-тежки у съседите ни, за нас е фактически невъзможно да не направим нищо. Така е в джунглата - като се хапят, трябва и ти да хапеш. Ако не хапеш - загиваш.
Искаме ли България да загине? С какво са по-достойни турци и гърци, та да имат право на съществуване, а ние да загиваме?
Откровени геноциди спрямо нас не се признават, а ние с някаква "смяна на имената" ще са самоунижаваме сами...
Съвсем отделен е въпросът дали Възродителният процес не е наистина Възродителен. Дори в османските архиви, които са на съхранение у нас, ясно се вижда, че тези хора са брутално потурчени и ислямизирани българи. Това е откраднато население, което сега се ползва срещу нас. Абсолютна гавра. Разбира се, че трябва да има "Възродителен процес". Та това дори не е посегателство над други народи (както е станало спрямо нас), а е да си върнем своето.
Разбира се, обаче, абсолютно безумие е Възродителен процес да се прави с насилие. Резултатът от подобно нещо е обратен. Възродителен процес се прави с образование и култура. Доброволно. Хората проглеждат и се завръщат при своята нация-майка.
Насилието е ефективно, само ако стигнеш до края - изколиш всички и разчистиш територията. Както са направили турци и гърци. Насилие тип "покръстване" и "смяна на имената" е глупост. Това е голяма грешка на комунистическата държава.
Трябваше с превъзпитание да го направи, и щеше да стане много по-ефективно.
Но въпросът със сблъсъците между народите, и има ли право нашият клет народ да се защитава, е абсолютно актуален. Аз не се отричам от Възродителния процес, поздравявам онези, които го направиха!
Ще се отрека, когато Турция и Гърция се покаят за геноцида, извършен над българите...

Добри Божилов
Писател, автор на "Задругата"