Най-четеният български писател изхвърлен от "Уикипедия"... Не бил "достатъчно значим"

На полугодието е момент, в който се обявяват победителите сред "хитовете" на книжния пазар. Този юли като фаворит се очертава дебютният роман на Добри Божилов "Задругата". Книгата е абсолютният лидер, като измества дори преводната литература.
Романът е исторически, отнася до началото на българското Възраждане и представя алтернативен поглед върху историята на робството. В него отново е върната думата "турско робство", без да се правят никакви усуквания. Също е върната и позитивната роля на Русия в миналото ни.
Книгата предизвика буквално фурор, с рекордни ранни записвания, а след това оглави и класациите на книжарниците.
Интересът е толкова голям, че авторът в момента пише продължение, под огромния натиск на публиката. То ще излезе до края на годината.
Както и всичко друго у нас обаче, и това не мина без елементи на балканска пасивна съпротива.
Авторът Добри Божилов не може да създаде своя страници в "Уикипедия", защото "не е достатъчно значим". В същото време там има страници на доста по-малко известни писатели, но също боксьори, футболисти, та дори хора, които нищо не са сътворили, а просто например са управители на неправителствена организация.
Божилов твърди, че спрямо него има предубеждение, и че сред администраторите на българския клон на Уикипедия има хора с лично отношение, които го пренасят в работата си.
"Не може само за мен да важат всевъзможни критерии и "запетайки", а стотици други подобни страници да са позволени. А на мен ми търсят и най-малкия повод да ме отритнат. Е, успяха..."
Той обаче добавя, че с подобно поведение, българската Уикипедия ще става "все по-смешна". 
"Аз ще се развивам като писател, това е само началото. И липсата ми там ще е слънцето, което ще огрява глупостта на тези хора..."
Книгата я има в книжарниците, макар доста бързо да се изкупува...
B.N.