Здравка Евтимова скара двамата топ-издатели на България...

https://lexicon.bg/store/promotions/16
В година, която може да се окачестви като "блестяща" за българската литература, с родни автори начело в продажбите, може би ще видим и най-крупния издателски скандал от години.
Причина е решението на водещата писателка Здравка Евтимова да позволи издаването на 2 нейни книги от друг издател ("Лексикон"), а не от основния и "Жанет-45".
Решението е абсолютно в рамките на закона, няма пиратско издаване, има просто "гръм и мълнии" като реакция след случилото се.
Собственикът на "Лексикон" Йордан Антов обяви "Месец на Здравка Евтимова" и анонсира едновременно двете книги - сборник разкази ("Добрата страна на нещата"), и нов роман ("За теб, за мен").
На което собственичката на "Жанет-45" Божана Апостолова реагира с гневен статус във Фейсбук (публ. след статията). В него тя обвинява Антов в нелоялност, че обикалял из "нейните" автори и ги убеждавал да му дадат "нещичко" и той да издаде.
Приблизително по същото време в профила на Антов излезе саркастичен кратък коментар:
"Всяка жена може от нищо да направи супа, шапка и скандал..."
В споровете се включиха и доста странични наблюдатели - някои от тях писатели, които са имали отношение с Апостолова или с Антов, и изразиха лични недоволства.
Много интересно, но в дискусията се появи и самата Здравка Евтимова, и потвърди, че е дала правата на Антов. Тя обаче каза, че една от книгите, които той ще издава, била посветена на... Божана Апостолова. И добави, че в бъдеще всичките и книги ще излизат само от Апостолова.
Нито една лоша дума към Антов обаче не каза, дори му благодари.
От така събралите се факти, става ясно едно - Антов е про-активен бизнесмен, който търси автори и им предлага да работят с него (вероятно при по-добри условия). Т.е. това е съвсем нормално поведение, в рамките на капитализъм, и не е нито законово, нито дори морално, укоримо. То е дори от полза на авторите, защото предполага конкуренция за тях, и повече хонорари.
Апостолова, от своя страна, твърди че от 25 години издава Здравка Евтимова, инвестирала е в нея, и "месецът" на Антов звучи смехотворно. Думите и са: "Какъв месец бе, Бруте? Като „Издателство Жанет 45“ и Здравка Евтимова вече 25 години вървят ръка за ръка. Какъв месец?"
Думата "Бруте" издава известна ревност, защото излиза, че Антов и е бил нещо като най-близък, и я е предал. Всъщност, Антов и Апостолова заедно израстват в издателския бизнес, конкуренти са, и тя не му е ментор, от типа на Цезар спрямо Брут. Т.е. не може да става дума за предателство.
Все пак обаче, ако 25 години си издавал един автор, ти наистина си инвестирал в него.
Тук обаче изниква въпросът за договора ти с този автор, и защо той не е такъв, че да не се случват подобни събития. Факт е, че Антов ще спечели от инерцията създадена от Апостолова - поне в последните години, около името на Здравка Евтимова.
След като самата Евтимова има права да се договаря с когото си поиска, вкл. да си сменя издателя, то това си е някакъв вид недоглеждане на Апостолова. Представяте ли си Дан Браун или Джоан Роулинг да направят подобен "завой"? И той да е законен?
Тогава старите им издателства ще станат смешни...
И най-сетне - изниква въпросът, дали всъщност Антов е единственият, който подхожда про-активно? Нима други издатели не го правят? Нима не биха "дръпнали златната кокошка", ако им падне?
Добре е да припомним, че Апостолова издаде "Под игото" на "маймуница", което предизвика огромен скандал. Но се оказа и супер-успешен бизнес ход. Т.е. тази издателка не е чужда на идеята да прави пари от екзотични идеи. На този фон, бизнес лобирането на Антов, изглежда абсолютно безобидно.
Всъщност, живеем в капитализъм. Всеки се бори за пазари. Авторите не са крепостни селяни или роби. Активността в пазарната икономика не винаги се възнаграждава. Но със сигурност, липсата на активност гарантира нулев резултат.
В крайна сметка обаче, скандалите са най-добрата реклама. Новите 2 книги на Здравка Евтимова, тръгват с "летящ старт"...
Да и пожелаем успех, тя го заслужава...

Добри Божилов, писател
Автор на "Задругата"

От извора: