"Автобиография" на Якока - книгата, която показва още преди 20 години, защо Тръмп е прав... И защо няма шанс... САЩ са безвъзвратно разложени...

В началото на този месец, почина Лий Якока - един емблематичен автор на книги.
Всъщност, той не е творец на художествено творчество. Творбите му са биографични.
Но са уникални с поуката, която носят.
Да отдадем почит и да си спомним най-известната му книга - "Автобиография".
Това е едно много интересно четиво. Показва развитието на американската мечта във време, в което все още е била възможна. От тази книга ще разберете, защо Тръмп е прав в икономиката, и защо всъщност ще се провали - САЩ отдавна политически са оглупели и се самоубиват чрез "отворени пазари". Този спор не е от сега. Предният преди Тръмп, опитал да направи нещо, е бил Рейгън, и онези времена са описани в книгата.
Тук е и прочутата реплика на Японците, когато си говори с тях - те му казват за "отворените пазари" - "Ние разбираме ние какво правим, но не разбираме вие какво правите". Това по повод думите му, че САЩ са си отворили пазарите за Япония, а тя прилага скрити мерки на протекционизъм, и фактически US коли не могат да се продават в Япония.
Нещо подобно на сегашните проблеми с Китай...
Показва се и нещо много интересно - топ мениджър на топ компания МОЖЕ И ДА НЕ Е МИЛИАРДЕР. Да, взима добри доходи, но не се превръща в супер алчно чудовище като доста от днешните мениджъри.
Има и други интересни елементи. Например отношението към 90%-я данък върху доходите, който са плащали най-богатите в САЩ по едно време. Да, имало е такова нещо. Ние тук при социализма по същото време плащахме едва 70%. Т.е. и това там лека полека е вървяло към това тук :) Интересно, че отношението към този убийствен данък, не е единствено отрицателно :)
Якока е президент на "Форд" (това е втората по ранг длъжност - в САЩ е така), а по-късно и СЕО (главен шеф) на "Крайслер". Той ги вади от кризата с много работа, и с държавна помощ.
И още нещо много важно - вижда се какво е да си "мениджър". Като го прочетете, ще видите огромната разлика със собствените си шефове, и с политиците. Или поне с 99% от тях :) Едно е да умееш да управляваш, друго е да додрапаш до управленска длъжност. И там да омажеш всичко :)

B.N.