Откриване на изложбата "Онова, което остава"

Италианският фотограф Алберто Гандолфо с изложба в София, разказваща историите на онези, дръзнали да нарушат омертата, противопоставяйки се на системата или на мафията
от 06.06. до 07.07. – Галерия КО-ОП, бул. "Янко Сакъзов" № 17
На 19 юли 1992 г., точно два месеца след убийството на прокурора Джовани Фалконе, смъртта си в атентат намира и неговият колега и приятел Паоло Борселино. 
Легендарните магистрати остават символ на борбата срещу мафията и след смъртта си, защото живеят в паметта на близките си, които все още търсят истината и чакат наказания за виновните.
Историите на онези, които остават, разказва във фотографския си проект Алберто Гандолфо. 
Сред 11-те фоторазказа, които ще видим по време на изложбата му в София, е и историята на семейство Борселино, представена от брата на Паоло Борселино – Салваторе (на снимката). 
Освен нея експозицията “Онова, което остава” включва още емблематични случаи от Италия, свързани с престъпления на мафията, отказ от правосъдие, лекарски грешки, съмнителна смрът, потулени разследвания, корупция.
Фотографът Алберто Гандолфо документира лица, влезли в новините като жертви на насилие. Авторът пресъздава историите така, все едно се случват в момента. 
Изложбата е вид фотографско свидетелство за развоя на събитията след техния медиен отзвук. 
Фотографът проследява развитието на случаите от времето, в което са отразени, до днешна дата. 
Той е убеден, че показването на лицата на жертвите на насилие или техните близки, е борба с несправедливостта, начин да се информира обществото и да се задейства промяната.

E-net