Галерия "Сердика" представя „Новите лица на пазара“

От 6 юни до 4 юли тази година Галерия "Сердика" ще представи изложбата „Новите лица на пазара“ на студенти от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов Български университет. 
Експозицията е част от Програмата "Месец на фотографията 2019" и е с куратори проф. Людмил Христов и д-р Лиляна Караджова.
Ще видим новия фотографски прочит на лицата на Женския пазар през обектива на младите студенти Александра Аргирова, Диляна Христова, Иван Александров, Кристиан Кънчев, Малина Панайотова, Михаел Младенов, Михаил Михайлов, Николай Иванов, Цветозар Цанев и Яна Тодорова.
„Новите лица от Женския пазар създават колоритен образ на най-виталното място, запазило културата на Стара София. 
Освен със своите цветове магазините и сергиите провокират симпатия с ярките емоции и изражения на хората, които работят зад тях“ – обяснява идеята за експозицията куратора на изложбата д-р Лиляна Караджова.
Младите автори от бакалавърска програма „Фотография“ на Нов Български Университет изучават търговците внимателно. 
Портретите ги улавят в сложна, богата на детайли среда, но съсредоточат вниманието върху техните лица. 
Ситуативният контекст разкрива черти на професионалната идентичност, но камерата е насочена към конкретния индивид. 
Понякога личността се разкрива в открита комуникация, видяна фронтално, а друг път е загатната с поглед отстрани, когато фотографите са предпочели да останат незабележими.
Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата на Република България и "Пазари Възраждане" ЕАД, Общинското дружество, което стопанисва най-стария пазар в столицата – Женския пазар. 
Изложбата е и част от Програмата "Месец на фотографията 2019".

E-net