Учени доказаха, написаното в нов бестселър - граф Дракула е българин...

https://ciela.com/zadrugata.html
Преди 2 месеца излезе нова книга - "Задругата", която се превърна мигновено в бестселър. 
Книгата, с автор Добри Божилов, е историческа и проследява периодите на падането под турско робство, и след това - началото на Възраждането и надигането на българите да отхвърлят тиранията.
Като интересен момент в нея, макар и това да не е централно в сюжета, е образът на Влад Цепеш и на неговия дядо - Мирчо Стария - най-близкият съратник на цар Иван Шишман.
Книгата предизвика огромен интерес, и логично започнаха въпроси към автора каква част от нея е измислена, и каква достоверна. Авторът отговаря: "Достоверно е много повече, отколкото предполагате". А с това прави и внушението, че е ползвал неизвестни исторически документи от мистериозна организация, наречена "Задругата", която сега е решила да извади истината на показ.
Вчера обаче, част от написаното в "Задругата" бе официално потвърдено от учени. Граф Дракула категорично е от български произход, точно както е посочил и Божилов в книгата.
Репортажът на БНР, без редакции:
Румънският граф Дракула няма нищо общо с историите за вампири, категорични са историкът проф. Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров. Йоан Влад Трети Цепеш е влашки владетел от българо-кумански произход, наследник на династията Басараба, която е тясно свързана с българския цар Иван Шишман, категорични са двамата професори. Те доказват тезата си с поредица от документални изследвания на историческите хроники от 13-и до 16-и век. Дракула е наследник на Второто българско царство и държавност, заявиха днес във Велико Търново проф. Пламен Павлов и проф. Николай Овчаров.
В историческите хроники граф Дракула фигурира с името Йоан Влад Трети, което е едно от доказателствата за българския му произход, защото до 13 век земите във Влашко са били български и са управлявани от българските боляри, а името Йоан е било задължително за българските владетели, посочиха историкът проф. Пламен Павлов и археологът проф. Николай Овчаров. С името Йоан Дракула фигурира в десетки влашки грамоти, които са запазени в Румънската академия на науките, посочи проф. Овчаров:
„Влад Цепеш е внук на Мирчо Стари, може би най-големият техен воевода. Това е всъщност съратникът на Иван Шишман в последните години. Но Иван Шишман и Мирчо Стари са най-последователните борци срещу османското нашествие на Балканите. Във всички влашки грамоти от 15-16 век винаги името Йоан върви отпред. Нещо, което румънските историци категорично избягват. Йоан е българското царско име. Всички български царе от 13-14 век от Второто българско царство носят отпред задължителното Йоан“.
Съществуват десетки исторически документи, доказващи, че през 14-и век влашкият митнически контрол е бил български, а първият влашки митнически закон е на дядото на Дракула - Мирчо Стари.
Прародителят на Дракула е боляринът Басар, погребан в историческата църква „Св. 40 мъченици“ в Търново. Открит е и неговият пръстен, поясни историкът проф. Пламен Павлов:
„Басар е очевидно или прародител на бесарабите, на династията от българо-кумански произход, или просто е някой от тях. Така че връзките им с Търново са категорични. Това на практика са владетели, които имат и българска идентичност“.
Дракула означава дявол, но това и историите за вампири не са относими за Йоан Влад Трети Цепеш, подчерта проф. Николай Овчаров:
„Дракула или Дракон идва от съвсем друго място. Идва от това, че бащата на Влад Трети – Влад Втори е членувал в Ордена на дракона, който е създаден в началото на 15 век имено за борба срещу турците“.
Дракула е роден през 1431 година, най-вероятно в Шесбург в Трансилвания, тогавашна Унгария, където баща му Влад Втори живее в изгнание. Майка му Василика или Снежана е молдовска принцеса.
Името Цепеш идва от пословичната му жестокост да набива османците на кол. В писмо до унгарския крал от февруари 1462 година Дракула описва втория си поход на юг от Дунав, когато завзема 17 града и избива 23 884 завоеватели, повечето от които са набити на кол, допълни проф. Пламен Павлов:
„Той е запомнен с тази феноменална жестокост, която, като се замислим, не е била толкова феноменална, тъй като в Средновековието не се церемонят с човешкия живот особено. Има различни обяснения защо е толкова жесток. Той на 13 години е изпратен като заложник в османския двор заедно с брат си Радо и там има едно обяснение, че понеже бил много непослушен, непрекъснато го наказвали и дори се опитали да го накарат да приеме исляма, на което той не се е съгласил. Мехмед Втори, великият турски султан, завоевателят на Константинопол, е имал някакви щения, сексуални, към по-малкия му брат, което, между другото, го пише византийският историк Хохондил, не го пише кой да е“.
Това озлобява Дракула и през трите периода на управлението си от 1448-а до 1476-а година той води непрекъснати войни с османците, цитират хроникьорите професорите Павлов и Овчаров.
В края на следващата седмица приключват археологическите разкопки на проф. Овчаров в свищовската крепост „Калето“, където вече има намерени артефакти – гюлета и монети, доказващи пребиваването на Дракула в крепостта през зимата на 1461-62 година.
Дракула е убит през 1476 година. Предполага се, че е погребан в създадения от него манастир Кумана на 50 километра от Свищов и на 30 километра от Русе.